Een goede voorbereiding is het halve werk

Onvoorbereid een meerdaagse wandeltocht gaan doen is een slecht idee. Er zijn teveel variabelen om van te voren goed te kunnen inschatten waar de limieten van je lijf liggen.

Af en toe een dagje wandelen is misschien wel een goede voorbereiding voor je conditie, maar het zegt niets over hoe het voelt om meerdere dagen achter elkaar te wandelen, hoe het voelt om te lopen met al je kampeerspullen op je rug, en misschien wel het belangrijkst: hoe het voelt om na een lange dag wandelen ook nog je tent op te moeten zetten en je eigen maaltijd te moeten koken

De foto toont de benen van een liggend persoon in een kleine witte tent.

Eén van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting is je tent. Voor deze vakantie heb ik een nieuwe tent gekocht, die een stuk lichter is dan onze oude tent. De tent is gelukkig wel groot genoeg om rechtop te zitten, en daarnaast is er genoeg ruimte voor onze bagage.

Een oefenweekend

Naast alle wandelingen, die steeds langer werden, hebben we dus ook een oefenweekend gepland. Op zaterdag vertrokken we naar onze camping in Holten. We hebben onze kampeerspullen meegenomen in onze backpacks, en dus niet meteen alles opgezet, of in de auto laten liggen.

De eerste route was een rondwandeling van 7 kilometer, die begon en eindige op de camping. Van Holten, naar Dijkerhoek, en weer terug.

Halverwege onze eerste rondwandeling hebben we gerust in Dijkerhoek. Hier is ooit een wereldrecord gevestigd van de grootste pannenkoek. De pan geeft wel duidelijk aan hoe groot de pannenkoek geweest moet zijn.

Iris zit voor een molen in een enorme koekenpan.

Dag twee

Na de eerste dag was ik eigenlijk blij verrast hoe goed alles ging. Het wandelen met de relatief zware bepakking, het opzetten van de tent en dan ook nog zelf moeten koken. Wel was het een lange avond, omdat ik zo moe was en ik eigenlijk geen puf meer had om te haken. Dus misschien moet ik nog een puzzelboekje mee nemen of een andere activiteit die niet zoveel energie kost.

De volgende ochtend besloten we dat we ons allebei fit genoeg voelden om nog een dag te wandelen. Het weer was alleen beter dan voorspeld, 30 graden en een stralende zon.

Weer de hele dag over dijken lopen, zonder schaduw, in de smeltende hitte?

Dat was geen optie, dus we besloten een andere rondwandeling uit te zoeken. Als je vlakbij Holten bent is de Holterberg natuurlijk het eerste waar je aan denkt, en het blijft een schitterend plek, hoe vaak je er ook al gewandeld hebt.

Uiteindelijk hebben we de tweede dag weer een kilometer of 9 gewandeld en was ik blij verrast dat alles zo soepel ging. Dit voelde echt als een goede voorbereiding op het Pieterpad, dus missie geslaagd!

De foto toont een uitzicht op de heide vanaf de Holterberg.