Inpakken en wegwezen

Bij een meerdaagse wandeling is het inpakken van je tas een belangrijk ritueel. Elke paar sokken, elke extra luxe, elke extra gram telt mee, aangezien je al je bagage de hele dag op je rug moet dragen. Het is een kunst om zo min mogelijk spullen mee te nemen, en toch niets tekort te komen. Een lichtgewicht tent, matje en slaapzak zijn de drie dingen die misschien wel het meest belangrijk zijn, aangezien je hier echt kilo’s mee kunt besparen.

Zelf ben ik niet zo lang, en mijn rugtas heeft dan ook niet zoveel ruimte, veel meer dan 8 kg kan ik ook niet op mijn rug verdragen met lange afstanden. Extra kritisch zijn dus, helemaal als je bedenkt dat een aanzienlijk deel van de ruimte in mijn tas al wordt opgeslokt door medische spullen.

Voor mij is de oplossing deels om steeds maar voor maximaal 3 dagen aan spullen mee te nemen. De rest ligt in de auto, die we af en toe mee verplaatsen naar een nieuwe camping. Zo kan ik toch alles afwisselen en til ik me niet een hernia (hoop ik).

een overzicht van alle kleding die ik bij me heb en draag tijdens het wandelen.

Dit is alle kleding die ik bij me heb en draag tijdens het wandelen. Zoveel heb je eigenlijk niet nodig; een lange en korte broek, twee shirts, een dikke trui en sokken en ondergoed is meer dan voldoende

Dit is kleding die altijd in mijn tas zit, zodat ik voorbereid ben op alles wat het Nederlandse klimaat te bieden heeft. Een regenjas, goede sandalen en een pet tegen de felle zon. 

Extra kleding die altijd in mijn tas zit: een regenjas, een pet en een paar sandalen.

De kampeeruitrusting

Na kleding is voor mij de kampeeruitrusting het meest bepalende voor het comfort wat je hebt tijdens je tocht. Overdag is je kleding het belangrijkst, maar als je door een slechte uitrusting nachten wakker ligt is je reis gegarandeerd een stukje minder leuk.

Een lichtgewicht tent is belangrijk, dat is logisch, maar het is (voor mij) ook belangrijk dat de tent genoeg ruimte heeft om rechtop te kunnen zitten (wel zo fijn tijdens een lange regenbui) en dat de bagage goed droog kan liggen. Qua matje en slaapzak is het per persoon compleet anders wat het meest geschikt is. Vroeger sliep ik op een matje, maar tegenwoordig vind ik de lichtgewicht luchtbedden toch fijner.

Het is een hele puzzel om te vinden wat je ideale uitrusting is, en ik weet wel zeker dat ik de mijne nog lang niet gevonden heb. Ik ben benieuwd hoe mijn tas er over een aantal jaar uitziet, misschien neem ik dan wel totaal andere spullen mee.

Een kussen, slaapzak, tent, matje en hamer, meer heb je niet per se nodig.

Een tent, slaapzak, hamer en matje zijn echt het enige wat je per se nodig hebt. Zelf neem ik ook altijd een hoofdkussen mee, omdat mijn nek echt niet zonder kan.

Vanwege mijn allergieën vind ik het fijn om ’s avonds zelf te koken en niet afhankelijk te zijn van de horeca in de omgeving. Mijn uitrusting is minimaal, maar heeft echt alles wat ik nodig heb om een fijne avondmaaltijd te koken. 

Een overzicht van het kookgerei dat ik mee heb: kookstel, mok en bakje, een mes, bestek, spatel, pan, lucifers, theedoek en een spons