Pieterpad dag 5: Rolde – Schoonloo

Na een heerlijk ontbijt in ons b&b was het tijd om te vertrekken en kamperend verder te gaan. We zetten de auto neer in Schoonloo en reden met de taxi terug naar Rolde, tijd voor de vijfde etappe!

Het begin van de etappe ligt bij een aantal mooie hunebedden, waarna je snel de stilte van het bos en de weilanden in duikt. Koeien die met kalfjes nog een beetje liggen te dommelen en heel veel kleine trapjes waar je over moet om veilig tussen de kuddes te wandelen (niet heel fijn voor je kuiten).

Ik kan zo’n 5 kilometer lopen, daarna moet ik echt even stoppen en bijkomen. Helaas was er vandaag niet echt een goede mogelijkheid om eerder te stoppen, waardoor we besloten een tussenstop te maken op zo’n kilometer van de route: bij het boomkroonpad.

Ik zal niet liegen: ik vond het echt even niet leuk meer en zag op tegen elke pijnlijke stap. Maar een wat langere pauze deden me goed en daarna kon ik weer verder. Om de 5 kilometer stoppen is voor mij echt cruciaal voor mijn wandelplezier. Voor de afleiding kochten we twee leuke boekjes, om de komende kilometers wat afwisselender te maken.

Het leek wel herfst in de bossen, overal paddestoelen, terwijl we ons door smalle, natte paadjes waagden. Bizar hoe we niet alleen door landschappen lijken te reizen, maar ook door seizoenen. Van harde asfaltwegen naar enkeldiep in de modder. Van stralende zon naar stromende regen.

Na een korte stop bij camping de warme bossen (ik stop op elke plek met gember thee en een wc, dat is namelijk een luxe tijdens het wandelen) kwamen we bij de laatste kilometers van de etappe, en wat een cadeautje waren die. Prachtige bloeiende heide, bankjes om even te genieten van al het schoon, en een hoop leuke Pieterpad bankjes, stampvakken en kilometeroverzichten.

We hebben ons tentje opgezet en het kampeergevoel is meteen helemaal terug. Wat zou ik nog graag dagen zo doorlopen, maar mijn lijf geeft aan dat het tijd is voor een korte pauze. Even naar huis. Mijn conditie is dan wel goed, ik ben en blijf chronisch ziek en mijn maag is er even helemaal klaar mee. Lange stukken lopen en kamperen met een sonde is altijd een beetje een gedoe, dus tijd om even naar huis te gaan. Hopelijk kunnen we de komende week het laatste stuk van Drenthe gaan ontdekken.